Yritys

Rautio Tools on Kalajoella sijaitseva tekninen tukku- ja vähittäiskauppa. Tuotevalikoimaamme kuuluvat pienkoneiden, työkalujen, varaosien ja  tarvikkeiden lisäksi muun muassa työsuojaimet, öljyt, laakerit, hihnat, hydrauliikkatarvikkeet ja paljon muuta.

Rautio Tools palkittiin vuoden 2022 parhaana työkalumyynninedistäjänä omassa kategoriassaan.

Kiitos palkinnostamme kuuluu ehdottomasti asiakkaillemme, henkilökunnallemme sekä pääyhteistyökumppanillemme IKH:lle.

Kuvassa Rautio Tools:sta vasemmalla Elias Blomqvist sekä Tuomas Rautio oikealla.

Historiaa

Rautio Tools:in on perustanut nykyisten kauppiaiden Tuomas sekä Jarno Raution isoisoisä Antti Rautio 1940-50 lukujen vaihteessa. Yritystä jatkoi 60-luvulta alkaen nyt jo edesmennyt Olli Rautio. Kauppiaana Ollin jälkeen toimi hänen poikansa Harri Rautio. Harri Rautiolta yritys siirtyi hänen pojilleen Jarnolle ja Tuomakselle 2000-luvun lopulla. Alunperin valikoimaan on kuulunut mm. polkupyöriä ja erilaisia rautatarvikkeita sekä 70-luvulle asti mukana olleet taloustarvikkeet.

Yritys on aina sijainnut samalla paikalla, mutta laajennuksia on tehty vuosien mittaan useita. Ensin laajennettiin koko asuinrakennuksen alaosa myymäläksi ja myöhemmin otettiin myös kellarikerros käyttöön.

80-luvulla rakennettiin osa nykyistä myymälärakennusta, joka on yhteydessä vanhaan myymälään. Samalla myymälän pinta-ala kaksinkertaistui. 90-luvulla purettiin pois vanha varastona ollut 50-luvulla rakennettu linja-autotalli ja tilalle rakennettiin uusi varasto. Hieman aiemmin vanhan varaston viereen oli valmistunut toinen uusi varasto. Varastotilaa on rakennettu myös Rahvon teollisuusalueelle.

Pinta-alaltaan suurin investointi tehtiin vuonna 2004, jolloin uutta myymälätilaa saatiin lisää 900 neliömetriä. Tällä hetkellä myymäläpinta-ala sosiaalitiloineen on n. 1600 neliömetriä ja varastotilaa n. 900 neliömetriä.

Polttoaineen myynti oli tärkeä osa yrityksen toimintaa alkuaikoina, mutta Shellin mittarit poistettiin 70-luvulla ja keskityttiin pelkästään tarvikkeiden myyntiin. Tuotevalikoima on lisääntynyt vuosien saatossa, mutta samalla toimintaperiaate on pysynyt samana: jokaiseen ongelmaan löytyy jokin ratkaisu. 

Raution uusi liiketalo 1951. Kuvassa myös Kalajoki-Alavieska linjan linja-auto joka oli osa A. Raution liiketoimintaa.